Stocarea laptelui matern

Autor: Costin Oana Actualizat la 06-04-2016, 22829 vizualizări
Stocarea laptelui matern

Când cantitatea de lapte produsă este mai mare decât nevoile sugarului sau când mama nu va fi lângă bebeluÈ™ la următoarea masă, dar vrea să îi ofere laptele său, există posibilitatea depozitării laptelui.


DeÈ™i unele nutrimente din laptele matern se modifică după ce este depozitat la rece, studiile arată că laptele matern refrigerat sau congelat este sigur pentru consumul sugarilor atunci când alăptarea la sân sau hrănirea cu lapte matern proaspăt nu sunt posibile. După depozitarea la rece, laptele matern îÈ™i păstrează proprietățile unice, laptele refrigerat sau congelat fiind superior formulelor de lapte. (1)

Cum depozităm laptele matern?

Laptele proaspăt extras poate fi depozitat la rece, fie refrigerat, fie congelat, pentru consumul ulterior.

În prezent, recipientele cele mai indicate pentru stocarea laptelui, pentru că oferă cea mai bună protecÈ›ie a nutrimentelor È™i anticorpilor din lapte, sunt cele din sticlă sau din polipropilenă, prevăzute cu capace care se închid etanÈ™. Studiile care le-au comparat au arătat că au efecte similare în ceea ce priveÈ™te aderenÈ›a grăsimilor la suprafaÈ›a recipientului, concentraÈ›ia de imunoglobina A È™i numărul de celule albe viabile din lapte.

De evitat sunt recipientele din plastic în a căror compoziÈ›ie intră bisfenolul A (BPA), pentru că este un material care implică posibile riscuri pentru sănătate. (Despre BPA puteÈ›i citi pe larg aici). Recipientele de depozitare a laptelui trebuie spălate cu apă fierbinte È™i detergent (sau la maÈ™ina de spălat vase) È™i lăsate să se usuce la aer.

O altă variantă eficientă pentru stocarea laptelui sunt pungile speciale pentru depozitarea laptelui matern. Acestea trebuie să fie rezistente È™i să fie prevăzute cu un sistem de închidere ermetică. Avantajul lor este că ocupă mai puÈ›in spaÈ›iu, sunt pre-sterilizare È™i în general sunt de unică folosință (deci nu există grija igienizării după utilizare). În schimb sunt mai vulnerabile, de aceea trebuie aÈ™ezate într-o zonă a frigiderului/congelatorului unde riscul de a fi avariate este minim. (1), (2), (3)

De ce să È›ineÈ›i cont în plus:

  • StocaÈ›i cantități mici de lapte (60-120 ml, în funcÈ›ie de vârsta copilului È™i de cantitatea pe care o consumă la o masă), pentru a evita aruncarea surplusului de lapte.
  • Nu umpleÈ›i complet recipientul cu lapte, pentru că atunci când îngheață, lichidul îÈ™i va mări volumul.
  • Nu adăugaÈ›i lapte cald peste cel refrigerat sau congelat, pentru a nu reîncălzi laptele care a fost deja răcit. În schimb răciÈ›i laptele proaspăt, apoi îl puteÈ›i adăuga peste cel refrigerat anterior. (2)


Cât timp depozităm laptele?

La Leche League recomandă următoarele durate È™i temperaturi în funcÈ›ie de diferitele modalități de depozitare a laptelui (2):

Locul depozitării Temperatura indicată Timpul indicat de depozitare
La temperatura camerei Între 19° È™i 26° C 4 ore (ideal)
6 ore (acceptabil)
Geantă termoizolantă Între -15° È™i 4° C 24 ore
Frigider Sub 4° C 72 ore (ideal)
8 zile (acceptabil)
Congelator (compartiment al frigiderului; aceeaÈ™i ușă) -15° C 2 săptămâni
Congelator (compartiment al frigiderului; uÈ™i separate) -18° C 3-6 luni
Congelator (separat de frigider) -20° C 6-12 luni


Recomandări suplimentare de la La Leche League:

  • Dacă laptele este păstrat în cameră, recipientul ar trebui acoperit (de exemplu, cu un prosop ud) pentru a se păstra mai rece. Preferabil este să fie în frigider imediat după ce a fost colectat, mai degrabă decât să rămână la temperatura camerei.
  • În geanta termoizolantă recipientul cu lapte ar trebui È›inut permanent în contact cu pachetele cu gheață.
  • Când laptele este stocat în frigider, recipientul cu lapte trebuie aÈ™ezat cât mai în spate pe raft, pentru a se evita scăderea temperaturii favorizate de deschiderea uÈ™ii. (2)


Recomandările oferite de Academy of Breastfeeding Medicine expuse în protocolul privind stocarea laptelui matern sunt următoarele (1):

Locul depozitării Temperatura indicată Timpul indicat de depozitare
La temperatura camerei Între 16° È™i 29° C 3-4 ore (optim)
6 ore (acceptabil doar în condiÈ›ii de maximă igienă)
Frigider Cel mult 4° C 72 ore (optim)
5-8 zile (acceptabil doar în condiÈ›ii de maximă igienă)
Congelator Sub -17° C 6 luni (optim)
12 luni (acceptabil)

 

Cum pregătim laptele refrigerat/congelat pentru consum?

Sugarii pot bea laptele la temperatura camerei, rece sau puÈ›in încălzit (de obicei copiii au preferinÈ›e pentru o anumită variantă).

Decongelarea laptelui este recomandat să se realizeze prin lăsarea în frigider peste noapte sau punerea recipientului într-un vas cu apă rece, căreia i se măreÈ™te treptat temperatura.

Laptele refrigerat se aduce la o temperatură mai mare prin aÈ™ezarea recipientului sub un jet de apă caldă timp de câteva minute sau într-un vas cu apă caldă.

EvitaÈ›i încălzirea pe foc sau la microunde a laptelui care în prealabil a stat la rece. Cuptorul cu microunde nu oferă o încălzire uniformă, de aceea există riscul să se creeze zone foarte fierbinÈ›i, care să provoace arsuri copilului. În plus, încălzirea la microunde, la fel ca È™i fierberea, poate distruge unele nutrimente din lapte È™i scădea proprietățile antimicrobiene È™i antibacteriene ale laptelui. (1), (2), (4)

Pentru că nu este procesat, laptele care a fost stocat la rece are tendinÈ›a să se separe în straturi (grăsimile se adună în partea de sus a recipientului). Înainte de consum, se recomandă să fie agitat uÈ™or, pentru omogenizare. (3)

Laptele decongelat poate avea un gust sau un miros ciudat, ca urmare a dezintegrării grăsimilor din lapte. Este în continuare sigur pentru consum, deÈ™i unii copii pot refuza să îl consume. O variantă propusă de La Leche League pentru evitarea acestei situaÈ›ii este ca după colectarea laptelui, acesta să fie încălzit până când apar mici bule pe margini (atenÈ›ie, nu fierbere!), apoi răcit È™i congelat. În acest mod este dezactivată lipaza, enzima implicată în dezintegrarea grăsimilor. (2)

Reguli de siguranță pentru depozitarea laptelui

Este foarte important ca extragerea È™i depozitarea laptelui să se facă în condiÈ›ii cât mai bune de siguranță, pentru a nu pune în pericol sănătatea micuÈ›ului È™i totodată pentru a conserva cât mai mult proprietățile nutriÈ›ionale È™i imunologice ale laptelui matern.

  • SpălaÈ›i-vă pe mâini cu apă È™i săpun de fiecare dată când extrageÈ›i laptele, fie manual, fie folosind o pompă de sân. În caz contrar, bacteriile È™i virusurile de pe mâini pot ajunge în lapte È™i ulterior în organismul copilului, putând produce boli. În plus, s-a observat că laptele matern care în momentul depozitării la rece conÈ›ine un număr mic de bacterii, pe durata stocării prezintă o dezvoltare a bacteriilor mai mică È™i are un nivel mai ridicat de proteine decât laptele care în momentul colectării abundă în bacterii.
  • Conform Academy of Breastfeeding Medicine, nu este necesar ca sânii sau mameloanele să fie spălate înainte de extragerea laptelui. De asemenea, nu este necesară aruncarea primelor picături de lapte extrase, pentru că acestea nu au un grad de contaminare cu bacterii sau virusuri mai mare decât restul laptelui.
  • Nu depozitaÈ›i laptele în formele pentru cuburi de gheață sau în pungi obiÈ™nuite care nu au fost create pentru acest scop, întrucât acestea nu sunt presterilizate (deci riscul de contaminare este mai mare), iar materialele din care sunt confecÈ›ionate pot afecta calitatea laptelui.
  • Dacă folosiÈ›i pungi speciale pentru depozitarea laptelui, asiguraÈ›i-vă că acestea nu vor fi deteriorate pe parcursul congelării (nu sunt rupte, înÈ›epate).
  • EtichetaÈ›i fiecare recipient care va fi depozitat la rece cu data la care a fost extras laptele È™i folosiÈ›i laptele cu data cea mai îndepărtată (AtenÈ›ie! Data trebuie să fie în limitele recomandate!)
  • Nu oferiÈ›i copilului lapte refrigerat sau congelat care a fost depozitat pentru o perioadă mai mare decât cele acceptabile.
  • Laptele dezgheÈ›at nu trebuie congelat din nou.
  • Dacă bebeluÈ™ul nu termină tot laptele din biberon, laptele care rămâne poate fi păstrat cel mult 1-2 ore, pentru că acesta se contaminează cu bacterii de la nivelul gurii copilului. Păstrarea pentru o perioadă mai mare a laptelui poate duce la proliferarea acestor bacterii.
  • Nu folosiÈ›i laptele stocat într-un recipient ale cărui componente sunt avariate.
  • Dacă mama sau copilul au candidoză, alăptarea È™i/sau pomparea È™i oferirea laptelui sugarului sunt încurajate pe durata infecÈ›iei È™i tratamentului, însă nu se recomandă ca laptele să fie refrigerat sau congelat, pentru că temperaturile scăzute nu distrug ciuperca ce a cauzat infecÈ›ia. (1), (2), (4)
Bibliografie:
(1)ABM Clinical Protocol #8: Human Milk Storage, Information for Home Use for Full-Term Infants, link: http://www.bfmed.org/Media/Files/Protocols/Protocol%208%20-%20English%20revised%202010.pdf
(2)What are the LLLI guidelines for storing my pumped milk?, link: http://www.lalecheleague.org/faq/milkstorage.html
(3)Transporting and Storing Breast Milk, link: http://www.askdrsears.com/topics/feeding-eating/breastfeeding/while-working/storing-transporting-breast-milk
(4)Storing and Preparing Expressed Breast Milk, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding/Pages/Storing-and-Preparing-Expressed-Breast-Milk.aspx
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
ÃŽngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp